Ana içeriğe atla

Baskı Devrede Anten Yolları Çizimi


Anten nedir ?

Antenler, boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak iletim kanalı içerisinde yayılmayı sağlamak (receiver) ya da boşluğa elektromanyetik dalgalar yaymak (transmitter) amacıyla tasarlanmışlardır. Antenler, verileri yaydıkları dalgalar itibariyle kilometrelerce uzaklara taşıyabilirler.
Genellikle bir anten, elemanlarıyla iletken malzemeyle elektriksel olarak bağlı alıcı ve vericiden oluşur. Verici anten de elektronlar sınırlandırılarak bir elektrik alan oluştururlar ve tabi ki aynı zamanda bir de manyetik alan oluştururlar. Bu, zamanla beraber değişmekte olan dalgalar uzaya ya da boşluğa enine elektromanyetik dalga olarak yayılır. Tersinde ise, yani antene gelen elektromanyetik dalga anten üzerinde bulunan elektronları  ileri geri hareket etmesine sebep olarak, giderek hızlanan bir titreşim meydana getirir. Bu da antenin içinde elektronların hareketinden dolayı akım oluşmasını sağlar.
Maksimum Güç Transferi Teoremi

İç dirence sahip herhangi bir kaynaktan bir yüke maksimum güç transferi yapılabilmesi için yük empedansı , kaynak içi empedansının kompleks eşleniği olmalıdır.
Bu teoreme göre bizim kullandığımız antenden istediğimiz sinyal verimini alabilmemiz için çizeceğimiz yol ile anten arasındaki empedans eşleşmesini (impedance macthing) yapmamız gerekir. Kullanacağımız antenin iç direnci belli olduğu için yolumuzun bize çizeceğimiz yolun empedansını hesaplamak kalır. Bu hesaplamayı şu formüller aracılığıyla yapabiliriz.




Formülde ve fotoğrafta görülen parametreleri kullandığınız PCB’nin özelliklerini öğrenip ona göre hesaplamalarını yapmalısı gerekir. PCB'nin fiziksel özelliklerinin bilgisinden, istenen karakteristik empedans ile bir iletim hattı izi oluşturmak mümkündür.

İki katmanlı panolar genellikle daha basit ve maliyete duyarlı uygulamalar için seçilir. Kullanıldıklarında, mümkün olduğu kadar ince olmalıdır, çünkü belirli bir karakteristik empedans için RF iz genişliği, alt tabaka yüksekliğiyle doğrudan orantılıdır. Bu nedenle, kalın PCB'ler (0,8 mm'den büyük) daha geniş RF izlerine neden olur ve sinyal yönlendirmeyi zorlaştırır. Daha geniş RF 
izleri, sahte parazit dalga modlarını da tetikler.

ÖRNEK: 2 katlı FR4 tipi bir PCB ye göre empedansı 50 ohm olması için gereken yol genişliğini hesaplayalım. (FR4 dielektrik sabiti =4.6 )

Bu örneği formüle göre hesaplayabilirsiniz ama kendiniz toplamak yerine bir hesaplama programı kullanmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi PCB nizin özelliklerini ve ulaşmak istediğiniz frekansı seçerek empedansınızı kolayca hesaplayabilirsiniz.


Ayrıca program formüle göre alamayacağınız bazı parametreleri alarak daha detaylı bir hesaplama yapabilmemize olanak sağlar.

ALTIUM EMPEDANS HESAPLAMA

Siz kart tasarımınızı Altium programında yapıyor iseniz ALtium sizin için yolun empedansını hesaplar eğer yolunuzun empedansı sizin kuralda belirttiğiniz aralıkta değil ise sizi uyarır.

Hesaplamayı ve kuralı nasıl yapabiliriz diye soracak olursanız:

 1-) DESING -> LAYER STACK MANAGER yaptığınızda önce kartınızın kaç katlı olacağıyla ve kullanılacak malzemesiyle ilgili güncellemeleri yapmalısınız çünkü Altium yolun empedansının sizin burada belirlediğiniz özelliklere göre hesaplayacaktır.

Impedance Calculation tuşuna bastığınızda orada verilen empedans formülünü göreceksiniz.




















         2-) Bu ayarlamaları yaptıktan sonra DESING-RULES-SIGNAL INTEGRTY-IMPEDANCE-NEW RULE dedikten sonra karşınıza çıkan ekrandaki empedans sınırlarını belirledikten sonra, WHERE THE OBJECTS MATCHES seçeneğinden bu kuralın nerede veya ne için devreye gireceğini belirleyin.





















       3-) 















Test amacıyla çizdiğim PCB çiziminde TOOLS-DESİNG RULE CHECK yaptığımızda yolunu çizdiğim SIGNAL netinin empedansının girdiğim aralıkla eşleşmediğini belirtiyor.
























ANTEN YOLU ÇİZİLİRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR























·         Antenin 200 mm içinde başka metal kutup olmamalıdır.

·         Antenleri yere dik tutun ve metal nesnelerle çevrelemekten kaçının.

·         Antene giden yol mümkün olduğunca kısa ve düz olmalıdır.

·         Antenler kartın kenarlarına yerleştirilmelidir, kartın merkezine değil.

·         RF portlarının (antenlerin) kartın dış tarafına bakması ve mümkün olduğunca kartın dışında olması önerilir.

·         Antenler, CPU/FLASH/DC-DC/DISPLAY gibi parçalarla aynı katmanlarda bulunması önerilmez.

·         Antenler, CPU/FLASH/DC-DC/DISPLAY gibi parçalarla aynı katmanda ise mümkün olduğunca uzağa ve farklı kenarlara yerleştirmelidir.

  CPU ve DISPLAY arasında yüksek hız gerektiren yolları mümkün olduğunca kısa tutun ve bu çizgileri iç katmanlara yerleştirin ve mümkün olduğu kadar toprakla koruyun. Gerekiyorsa EMI (Elektromanyetik Girişim) filtreleri kullanın.













EŞDÜZLEMSEL RF PCB TASARIM REHBERİ



























 Empedans eşleşmesi için dokümanın en başında verilen formüllere göre hesaplamalar yapılmalıdır.

1.     Şekilde görülen 2 numaralı pinler bu konumdayken, pinleri izole (sıcaklığı geçirmeyen bir hal) etmeyiniz ve toprakla yeterince yakın temas ettirmeyiniz.

2     Yüzey tabakasına lehim dökülmesini önleyin ve parazitik etkiyi azaltın. 

     Eğer yolu çizerken yolu döndürmenizi zorlayacak bir durum olursa (yolun düz olması gerekir) ,yolu dik bir şekilde değil 135 derecelik açıyla dönüş yapınız.

3.     Cihazı lehimlerken sinyal pedi  ve toprak arasında belirli bir mesafe bırakın.

4.     RF yolunun ilgili referans toprağıyla birleştiğinden emin olun ve RF in akışına yardımcı olmak için daha fazla toprak viası eklemeyi unutmayın.

5.     Şekil 6 da görülen üç bileşen PI tipieşleştirme devresidir. Antene mümkün olduğunca yakın olmalıdır. Eğer RF pin ile SMA connector arasında yeterli mesafe yok ise bu devre L tipinde de yerleştirilebilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Decoupling Capacitor(Dekuplaj Kapasitörleri)

DECOUPLING CAPACITOR( DEKUPLAJ KAPASİTÖR ) Devrede gürültü istenilmeyen bir durumdur. Gürültüyü engellemenin en kolay yollarından biri ise dekuplaj kondansatörü kullanmaktır. Gürültüyü engellemek yani düzgün voltaj sağlanması ve düzgün frekans kontrolü yapılabilmesi için kullanılmaktadır.  Bu bağlantı şekli elektronik devrelerin çalışması için son derece önemlidir. Hatta çalışmayan pek çok elektronik devre, gürültüye maruz kalan bir eleman yüzünden çalışmamaktadır. Eğer bir elektronik devre tasarlıyor iseniz gürültülere dikkat ederek doğru şekilde gürültüleri toprağa göndermelisiniz. Özellikle gürültüden çabuk etkilenen ve frekansların sizin için önemli olduğu devrelerde kullanmanız gerekir. Eğer bu kapasitörleri seri bağlarsanız DC yalıtmış olursunuz,paralel bağlar iseniz AC yalıtmış olursunuz. Hidroist ekibinin en çok kullandığı yer ise ST mikroişlemcilerinin devreleridir. Bunun sebebi ise mikroişlemcilerin veya harici kristallerin gürültüden etkilenmemesi ve az da olsa vol...

Nextion HMI Ekran Kullanımı

NEXTION EDITOR NEDİR NASIL KULLANILIR ? İnsan ve makina arasındaki iletişim geçmişte çoğunlukla göstergeler, düğmeler, vanalar ve kollarla sağlanırken, artık günümüzde renkli ekranlar ve bu ekranların üzerinde bulunan dokunmatik paneller vasıtasıyla sağlanıyor. Bu durumda biz elektronikçilere anlaşılır ve estetik görsellerle süslenen ve karmaşıklığa sebep olmayacak şekilde makinalara komuta edilebilecek ara yüzler tasarlamak düşüyor. Bu ara yüzleri hazırlamak her zaman kolay olmayabiliyor. Var olan ara yüz tasarlama güçlüğünü en aza indirmek için, Itead firması Nextion ismini verdiği HMI (Human Machine Interface – İnsan makina arayüzü) ürünlerini piyasaya çıkartmıştır. Bu ürünler sayesinde karmaşık TFT ekran kullanma algoritmalarını hiç kullanmak istemeyen veya kısa zamanda proje üretmek isteyen kişiler hedeflerine kolayca ulaşabilmekteler. Nextion HMI aslında bir TFT ekran ve üzerindeki dokunmatik panelden, dahili işlemcisi ve dokunmatik kontrolcüsü bulunan bir sistem olarak ta...

STM32 Kullanarak I2C İle Oled Kullanımı

I2C NEDİR ? I²C  ( Inter-Integrated Circuit )  Philips  tarafından geliştirilmiş, düşük hızlı çevre birimlerini  anakart ,  gömülü sistem  ya da  cep telefonu 'na bağlamak için kullanılan  toprağa referanslı ,  çok denetleyicili  bir  seri   veriyoludur . 1990'ların ortasından beri  Siemens  (sonrasında Infineon Technologies),  NEC , STMicroelectronics (öncesinde SGS-Thomson),  Motorola (sonrasında Freescale Semiconductor), Intersil gibi pek çok firma  NXP  (öncesinde Philips Semiconductor Division) I²C-sistem standartıyla tam uyumlu ürünler piyasaya sürmüşlerdir. 1 Ekim 2006 itibarıyla ürünlerinde I²C protokolünü kullanmak isteyen firmalar için lisans ücreti ödeme zorunluluğu ortadan kalkmıştır, ancak NXP tarafından tahsis edilen I²C bağımlı birim adresine sahip olabilmek halen ücrete tabidir. I²C pull-up dirençleriyle pozitif beslemeye bağlanmış iki adet çift yönlü  open-drain  ...