Ana içeriğe atla

Nextion HMI Ekran Kullanımı

NEXTION EDITOR NEDİR NASIL KULLANILIR ?

İnsan ve makina arasındaki iletişim geçmişte çoğunlukla göstergeler, düğmeler, vanalar ve kollarla sağlanırken, artık günümüzde renkli ekranlar ve bu ekranların üzerinde bulunan dokunmatik paneller vasıtasıyla sağlanıyor. Bu durumda biz elektronikçilere anlaşılır ve estetik görsellerle süslenen ve karmaşıklığa sebep olmayacak şekilde makinalara komuta edilebilecek ara yüzler tasarlamak düşüyor. Bu ara yüzleri hazırlamak her zaman kolay olmayabiliyor.

Var olan ara yüz tasarlama güçlüğünü en aza indirmek için, Itead firması Nextion ismini verdiği HMI (Human Machine Interface – İnsan makina arayüzü) ürünlerini piyasaya çıkartmıştır. Bu ürünler sayesinde karmaşık TFT ekran kullanma algoritmalarını hiç kullanmak istemeyen veya kısa zamanda proje üretmek isteyen kişiler hedeflerine kolayca ulaşabilmekteler.

Nextion HMI aslında bir TFT ekran ve üzerindeki dokunmatik panelden, dahili işlemcisi ve dokunmatik kontrolcüsü bulunan bir sistem olarak tanımlanabilir. Bizim tek yapmamız gereken kendi editörü vasıtasıyla buton, gösterge, textbox, grafik, resim gibi istediğimiz elemanları ekranın istediğimiz yerine yerleştirmemizdir. Nextion HMI dış dünyayla, üzerinde bulundurduğu seri port vasıtasıyla haberleşmektedir. 5V ile çalışan bu cihazlara editör üzerinden hazırladığımız ara yüzleri yine seri port(UART) üzerinden veya bir mikro SD kart vasıtasıyla yükleyebiliriz.


• Benim kullandığım model NEXTION firmasının ENHANCED NX8048K050 isimli modelidir.

• 800x480 pixsel çözünürlüğe ve 32 Mb FLASH hafızasına sahip bir ekrandır.

• Ekranın ayrıntılı özelliklerini öğrenmek için bu linke tıklayabilirisiniz:
https://nextion.itead.cc/resources/datasheets/nx8048k050_011/

Nextion firmasının kullanıcılarına sunduğu en güzel kolaylıklardan birisi de ekranınızın tasarımını dilediğinizce çok kolay bir şekilde NEXTION EDITOR programından yapabilmenizdir.

Nextion Editor programını indirmek için bu linki kullanabilirsiniz:
https://nextion.itead.cc/resources/download/nextion-editor/

Nextion Editor programının kullanılışından bahsedecek olursak gayet anlaşılabilir ve sade bir ara yüze sahiptir. Eklemek istediğiniz componentleri kolayca seçip ekleyebilir ve üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.


Nextion Editor kullanımı için detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirisiniz:
https://www.itead.cc/wiki/Nextion_Editor_Quick_Start_Guide#Introduction

Nextion HMI ürünlerine kendi editörü üzerinden de kod yazılabilmektedir. Mesela bir buton’a basıldığında uart üzerinden bir veri göndermek isteniliyorsa editör üzerinde buton olayına ilgili kod yazılarak bu işlem basitçe yapılabilir. Ayrıca harici mikrodentleyicilerden veya bilgisayarlardan da veri alınarak ekranda gösterilebilir.

Örneğin STM32 verisiyle okuduğumuz bir hız verisini ekrandaki number boxta yazdırmak istiyoruz veriyi UART aracığıyla göndereceğiz.

Eğer componetlere değer atamak istiyorsak ona göre bir kod yazmalıyız.

Örnek verecek olursak n0 adındaki bir componente okuduğumuz verinin değerini atamak istiyoruz bunun için göndermemiz gereken data string biçimde “n0.val=%d” ‘dir. %d kısmı veri tipine göre belirlenebilir. String biçiminde bu veriyi göndermemiz componentin değerini değiştirmeye yetmemektedir Nextion’ın komutları anlayabilmesi için yazdığımız komuttan sonra hexadecimal biçiminde üç tane 0XFF datasını göndermeliyiz ya da onun yerine bu datanın string formu olan “ÿ” bu datayı gönderebiliriz. Veriyi componentin nextion editor de belirlenen ismine göre göndermemiz lazım aksi taktirde komut çalışmaz.Bunun deneyini Nextion editor ün sunduğu DEBUG kısmından yapabilirsiniz.


Burada veriyi gönderirken UART transmit kısmında strlen fonksiyonunu kullanmanız gerekmektedir. Sebebi ise 12 boyutlu bir dizi tanımladınız diyelim ama datanızın boyutu 11 veya daha az olduğunda diziyi dolduramadığı için sona boş veri atar ve datanın sonu “ÿÿÿ” ile bitmediği için komutu algılamaz. Strlen kullanırsanız dizinin boyutu gönderdiğiniz datanın boyutuyla eşleşir ve boş data kalmaz.

Ekran tasırımınızı ve kodunuzu ekrana UART aracığıyla göndermelisiniz ve bağlantılarınız aşağıdaki şekilde olmalıdır.


Nextion’ı Nextion Editor üzerinden kendi içinde olan kodlamaları yapmak için gereken bilgileri aşağıda bıraktığım INSTRUCTION SET linkinden edinebilirsiniz

https://nextion.itead.cc/resources/documents/instruction-set/.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Decoupling Capacitor(Dekuplaj Kapasitörleri)

DECOUPLING CAPACITOR( DEKUPLAJ KAPASİTÖR ) Devrede gürültü istenilmeyen bir durumdur. Gürültüyü engellemenin en kolay yollarından biri ise dekuplaj kondansatörü kullanmaktır. Gürültüyü engellemek yani düzgün voltaj sağlanması ve düzgün frekans kontrolü yapılabilmesi için kullanılmaktadır.  Bu bağlantı şekli elektronik devrelerin çalışması için son derece önemlidir. Hatta çalışmayan pek çok elektronik devre, gürültüye maruz kalan bir eleman yüzünden çalışmamaktadır. Eğer bir elektronik devre tasarlıyor iseniz gürültülere dikkat ederek doğru şekilde gürültüleri toprağa göndermelisiniz. Özellikle gürültüden çabuk etkilenen ve frekansların sizin için önemli olduğu devrelerde kullanmanız gerekir. Eğer bu kapasitörleri seri bağlarsanız DC yalıtmış olursunuz,paralel bağlar iseniz AC yalıtmış olursunuz. Hidroist ekibinin en çok kullandığı yer ise ST mikroişlemcilerinin devreleridir. Bunun sebebi ise mikroişlemcilerin veya harici kristallerin gürültüden etkilenmemesi ve az da olsa voltaj

STM32 Kullanarak I2C İle Oled Kullanımı

I2C NEDİR ? I²C  ( Inter-Integrated Circuit )  Philips  tarafından geliştirilmiş, düşük hızlı çevre birimlerini  anakart ,  gömülü sistem  ya da  cep telefonu 'na bağlamak için kullanılan  toprağa referanslı ,  çok denetleyicili  bir  seri   veriyoludur . 1990'ların ortasından beri  Siemens  (sonrasında Infineon Technologies),  NEC , STMicroelectronics (öncesinde SGS-Thomson),  Motorola (sonrasında Freescale Semiconductor), Intersil gibi pek çok firma  NXP  (öncesinde Philips Semiconductor Division) I²C-sistem standartıyla tam uyumlu ürünler piyasaya sürmüşlerdir. 1 Ekim 2006 itibarıyla ürünlerinde I²C protokolünü kullanmak isteyen firmalar için lisans ücreti ödeme zorunluluğu ortadan kalkmıştır, ancak NXP tarafından tahsis edilen I²C bağımlı birim adresine sahip olabilmek halen ücrete tabidir. I²C pull-up dirençleriyle pozitif beslemeye bağlanmış iki adet çift yönlü  open-drain  sinyal hattı kullanır (Serial Data Line(SDA) ve Serial Clock (SCL)). Daha düşük ya da yükse